pomi fructiferi de la A la Z

Cais

Denumire populara: Cais

Denumire stiintifica: Armeniaca vulgaris

Cires

Denumire populara: Cires

Denumire stiintifica: Cerasus

Descriere: gen de arbori fructiferi si ornamentali, cu fructe comestibile si in stare spontana(salbatica). Pretind soluri usoare, nisipo-lutoase, permeabile pentru aer si apa, cu umiditate potrivita si expuneri insorite, in caz contrar cresc incet si rodesc slab.

Corcodus

Denumire populara: Corcodus

Denumire stiintifica:  Prunus cerasifera

Descriere: arbore fructifer si ornamental, cu larga raspandire in stare spontana, cu caracateristici diferite in ceea ce priveste talia, vigoarea, culoarea frunzelor si fructelor, calitatea acestora.

Indicatii generale: inmultirea se face prin samburi, butasire, marcotare, iar la formele decorative, prin altoire.
 
Sfaturi:

Mar

Denumire populara: Mar

Denumire stiintifica: Malus

Descriere: gen de pomi cu peste 30 de specii fructifere si ornamentale, reprezentate in cultura prin peste 10000 de soiuri cu fructe comestibile ori cu frunzis, flori si fructe decorative. Sunt specii foarte rezistente la ger, se dezvolta cel mai bine in zona colinelor si a dealurilor mijlocii, soiurile de vara putand fi cultivate si in regiunile de campie, insa ajutate prin irigatii frecvente.

Par

Denumire populara: Par

Denumire stiintifica: Pirus

Descriere: arbore fructifer cu circa 30 de specii si 6000 de soiuri raspandite pe glob. Prezinta cerinte mari fata de lumina si caldura si mai scazute fata de precipitatii, adaptandu-se cu usurinta pe solurile cu panza freatica mai adanca. Infloreste timpuriu, imediat dupa prun si inaintea marului, necesitand protectie fata de brumele si ingheturile de primavara.

Prun

Denumire populara: Prun

Denumire stiintifica:  Prunus

Visin

Denumire populara: Visin

Denumire stiintifica:  Prunus cerasus

Descriere: gen de arbore fructifer inrudit cu ciresul, utilizat in cultura din cele mai vechi timpuri, rustic, cu un grad mare de adaptabilitate la conditiile de mediu din tara noastra, fiind rezistent la temperaturi oricat de ridicate si suportand geruri de pana la -30°C.

Zarzar

Denumire populara: Zarzar

Denumire stiintifica:  -

Descriere: gen de arbore fructifer care creste direct din samburele de caisa(in fond zarzarul este denumirea improprie data caisilor nealtoiti), raspandit mai mult in podisurile Moldovei. Fructele sunt mult mai mici decat ale soiurilor de cais, dar la fel de gustoase si de preferate la consum.

Newsletter