Macul de California

Denumire populara: Macul de California

Denumire stiintifica: Eschsholzia californica

Descriere: planta anuala, cu crestere sub forma de tufa, decorativa prin florile delicate, sub forma de palnie, de culoare portocalie, galbena sau rosie. Sunt, mai mult sau mai putin, o replica a florilor de maci, in miniatura.

Inaltime: 40 cm

Perioada de inflorire: iulie- septembrie

Expunere: plin soare sau semiumbra

Sol si umiditate: creste bine pe soluri nispoase sau lutoase, care dreneaza cu usurinta, nesuportand baltirea apei. Pretinde udari moderate, seara, dupa zilele extrem de calduroase.

Inmultire: - prin seminte, semanate direct la locul de cultura, la sfrasitul lunii aprilie, inceputul lunii mai. Germineaza in 8-10 zile la o temperatura de 15 °C. Este o planta pretentioasa la transplantare, reusind cel mai bine prin semanare la locul definitive;
                 - prin butasi de radacina, prelevati toamna si pusi la inradacinat in ladite sau sere si transplantati la locul definitiv primavara; metoda permite prelungirea perioadei de inflorire, planta incepand sa formeze boboci florali odata cu cresterea temperaturii atmosferice.
 
Boli si paraziti: nu intampina probleme deosebite. Radacinile sunt sensibile la excesul de umezeala din sol, putrezind cu repeziciune.
 
Sfaturi:  
- E. californica este o planta care nu necesita ingrijire speciala, insa in cazul in care arata semne de deficiente nutritive(frunze galbene sau crestere redusa) este recomandata fertilizarea solului. Administrarea de ingrasaminte organice primava este indicata pentru o dezvoltare viguroasa a plantei;
- potrivita pentru cultura la ghiveci sau jardinière;
- Soiul Ballerina este deosebit de decorativ, prin florile duble, divers colorate, care aduc un spectacol de eleganta si culoare acolo unde sunt cultivate;
- se recomanda ciupirea plantei in faza de dezvoltare astfel incat sa fie favorizata dezvoltarea compacta, in forma de tufa.
 

Galerie foto

Comentarii

Newsletter