Cataratoare anuale

Plantele cataratoare anuale, desi prezinta incovenientul de a fi pornite din seminte in fiecare primavara, compenseaza din plin la capitolul ritm de crestere si spectaculozitate a florilor. De aceea, ne-am gandit la urmatoarea selectie pentru tine, care sa te ajute sa alegi ce este mai potrivit pentru gradina ta.

Buna dimineata este una dintre cele mai obisnuite si fericite alegeri. Ceea ce nu inseamna ca rubedeniile ei nu sunt demne de luat in seama. Ipomoea x multifida (foto1)creste foarte repede dar infloreste mai greu, drept pentru care poate i se poate da “startul” din seminte, la interior, inca din luna ianuarie-februarie. Este deosebit de decorativa atat prin flori, cat si prin foliajul aparte.
 
Tot in acelasi registru se inscrie si Ipomoea quamoclit(foto2), una dintre cele mai frumoase plante cataratoare, cu flori rosii, roz sau albe care se inchid dupa-amiaza si cu un foliaj foarte spectaculos. Creste foarte repede dar infloreste mai greu, drept pentru care se insamanteaza inca din iarna la interior. Toate partile plantei, in special semintele, sunt otravitoare.

Din ”tribul” buna diminetii face parte si Ipomoea alba(foto3) care inforeste…noaptea, cu flori albe, placut mirositoare, ce dau un aspect tainic gradinii. Creste bine in expuneri insorite.
Mina lobata(foto4) sau steagul spaniol este una dintre cele mai colorate plante cataratoare anuale. Si cameleonice: florile sunt la inceput rosii si se coloreaza in crem pe masura ce trece timpul. Faptul ca se deschid treptat ofera sansa ca pe aceeasi crenguta sa fie o paleta de culori in permanenta schimbare. Infloreste de-a lungul intregului sezon iar efectul decorativ este dat si de frunze. Creste bine in locuri insorite.

Hyacinth Bean vine cu o oferta irezistibila de flori parfumate, de culoarea lavandei, ce apar pe parcursul intregii veri si care se transforma in pastai decorative prin culoarea aparte. Alaturi de foliajul purpuriu, dau toate semnalele ca planta este una dintre cele pe care trebuie sa le ai in gradina.

Condurasul aduce atat o paleta de culori extrem de variata a florilor, cat si foliaj delicat, care ofera protectie florilor ce se ivesc de sub el.
Suzana cu ochi negri si cobea vin sa inchida cu o oferta imbatabila selectia de plante cataratoare anuale.

Un aspect deloc de neglijat pentru posesorii de pivnite, terase inchise si ale spatii in care se pot depozita plantele peste iarna: multe dintre cataratoarele anuale pot fi salvate in sezonul rece prin scoaterea lor din pamant si trecerea la ghivece voluminoase, ferite de inghet. Ramurile se scurteaza puternic si planta se uda foarte rar. Chiar daca planta se goleste complet de frunze si nu mai da semne de viata, incepand cu lunile februarie-martie, ea va porni din nou, timid, in vegetatie, moment in care se intensifia udarile si se planuieste noul loc unde vor fi transplantate.

Metoda permite obtinerea unei plante puternice, ce va inflori mult mai devreme si mai cu spor. Succes!

Galerie foto

Comentarii

Newsletter