Eranthis

Denumire populara: Omag de iarna, Anemona de iarna

Denumire stiintifica: Eranthis hyemalis

Descriere: planta originara din zonele impadurite, care apare primavara devreme, facandu-si loc  prin stratul de zapada. Florile, in forma de cupe, sunt foarte decorative. Galbenul auriu, intens al petalelor este precedat de un guleras de frunze in forma de rozeta; se deschid doar cand soarele straluceste si se inchid noaptea sau cand cerul este acoperit de nori.

Inaltime: 10 cm

Perioada de inflorire: februarie - martie

Expunere: plin soare sau semiumbra

Sol si umiditate: prospera in pamant bogat in humus, bine drenat. A se evita, mai ales in perioada rece, excesul de umiditate.

Inmultire: - prin bulbi, care pot fi plantati in ghiveci, jardiniera sau direct in pamant. De retinut faptul ca bulbii plantati in ghiveci nu sunt rezistenti la inghet.

Inainte de a fi plantati, pentru a stimula mecanismele lor biologice interne, bulbii se inmoaie circa 2-3 ore in apa calduta. Se planteaza cu radacina in jos la o adancime de 5 - 8 cm si la o distanta de aproximativ 10 cm intre ei, in pamant bine afanat. Dupa ce se acopera groapa, se evita a se calca pe zona respectiva. Pentru a inflori primavara, bulbii se planteaza toamna, nu mai tarziu de septembrie.

Boli si paraziti: este o planta rezistenta, nu intampina probleme.

Sfaturi:
- este o planta toxica, nu lasati la indemana copiilor;
- pentru a proteja bulbii crescuti in ghivece, depozitati planta intr-un loc ferit de inghet sau acoperiti-o cu o folie cu bule;
- udati in perioadele de seceta;
- dupa terminarea perioadei de inflorire, frunzisul se lasa sa moara natural;
- in cazul florilor plantate in ghivece sau jardiniere se foloseste pamant proaspat pentru flori, cu un strat de pietricele pe fundul vasului;
- E. tubergenii este preferata pentru florile mari, cu diametrul de 5 cm;
- E. vesteste intr-adevar primavara! De regula, dupa inflorirea acestei plante, iarna nu se mai intoarce.

Galerie foto

Comentarii

Newsletter