perene de la A la Z

Bujorul

Denumire populara: Bujor

Denumire stiintifica: Paeonia officinalis

Descriere: planta perena, ierbacee sau arbustiva, cu radacini puternice, carnoase, cu flori foarte frumoase, albe, rosii sau purpurii si frumos parfumate. Sunt plante rustice, care se adapteaza cu usurinta la orice tip de clima, necesitand o ingrijire minima odata ce s-au acomodat in gradina ta.

Inaltime: 0,50 -1,50 cm

Perioada de inflorire: mai-iunie

Caldarusa

Denumire populara: Caldarusa

Denumire stiintifica: Aquilegia

Descriere: planta perena, cu flori simple, duble, unicolore sau multicolore ce se evidentiaza printr-un mic pinten si care apar deasupra frunzelor cu margini dantelate, de culoare verde-gri ce imbraca elegant tufele de forma rotunjita.

Inaltime: poate varia de la 40 cm la 80 cm

Clopotei

Denumire populara: Clopotei

Denumire stiintifica: Campanula 

Descriere: planta perena decorativa, originara de pe continentul nostru, cu frunze ovale cu margini dintate si flori sub forma de clopotei, de culoare albastra sau alba.

Inaltime: 20 - 30 cm

Perioada de inflorire: iunie-august

Dalia

Denumire populara: Dalie, Gherghina

Denumire stiintifica: Dahlia

Descriere: planta perena, cu frunze mari, tulpina lemnoasa si radacini tuberoase, are flori splendide cu forme diferite si care acopera o paleta de culori extreme de diversificata, meritand tot efortul pentru a o avea in gradina.

Floarea lampion

Denumire populara: Papalau, floarea lampion

Denumire stiintifica: Pysalis

Descriere: planta erbacee, anuala sau perena, cu flori nesemnificative dar atragatoare prin forma mai putin obisnuita a fructului, in culori foarte vii.

Inaltime: 20-60 cm

Perioada de inflorire: mai-iunie

Expunere: insorita

Sol si umiditate: solicita un pamant ingrasat, bine drenat.

Gaillardia

Denumire populara: Fluturei, Floarea fluturas

Denumire stiintifica: Gaillardia

Descriere: planta floricola, perena, originara din vestul Americii, cu perioada de inflorire foarte indelungata, cu flori deosebit de atractive prin diametrul mare(3-5cm) si coloritul strident(galben/auriu si maro/rosiatic) ce atrag imediat privirile.

Inaltime: 30-60 cm

Perioada de inflorire: mai-septembrie

In decorativ

Denumire populara: In decorativ

Denumire stiintifica: Linum perene

Descriere: planta floricola, perena, cu aspect de tufa, iubitoare de soare si caldura, ce poate fi cultivata in gradina, in ghivece sau jardinière.

Inaltime: 45 cm

Perioada de inflorire: mai-iulie

Expunere: in plin soare

Luminita noptii

Denumire populara: Luminita noptii, Luminita de seara

Denumire stiintifica: Oenothera biennis

Descriere: este o planta perena, melifera, spectaculoasa prin florile mari de pana la 5 cm in diametru, galbene si frumos mirositoare, care se deschid odata cu lasarea serii. Are proprietati terapeutice remarcabile fiind denumita si regina leacurilor. Se pot consuma florile, lastarii, radacinile iar semintele sunt baza pentru obtinerea diverselor suplimente alimentare.

Penstemon

Denumire populara: Limba paroasa

Denumire stiintifica: Penstemon barbatus

Descriere: este o planta perena, deosebita prin tijele florale inalte si elegante care cresc deasupra tufei compacte de frunze cu foliaj atragator. Este o adevarata rapitoare de priviri in gradina si o mare atragatoare de fluturi.

Inaltime: 90-100 de cm

Perioada de inflorire: infloreste pe toata durata verii si pana toamna tarziu daca temperaturile nu scad prea mult.

Phlox

Denumire populara: Flox, liliac nemtesc, brumarele

Denumire stiintifica: Phlox

Descriere: planta decorativa rustica, anuala si perena, cu flori numeroase si divers colorate care apar sub forma de ciorchini in varful tulpinilor verticale sau taratoare. Sunt discret parfumate. Deosebit de indragita in gradini datorita variatiei si stralucirii culorilor.

Inaltime: 10-90 cm, functie de soi

Perioada de inflorire: mai - august

Newsletter