legumele de la A la Z

Ardei

Denumire populara: Ardei

Denumire stiintifica: Capsicum annuum

Descriere: planta legumicola, cu fructul comestibil, cultivata mai ales in contravarietatile annum(microcarpum)-a. iute cu fructul mic si Longum- a. iute cu fructul alungit; grossum(macrocarpum)-a. gras si gogosar. In conditiile climaterice de la noi se comporta ca planta anuala, cu tendinta de lignificare spre sfarsitul vegetatiei.

Inaltime: 30-90 cm

Castravete

Denumire populara: Castravete

Denumire stiintifica: Cucumis sativus

Descriere: planta legumicola, ierbacee, anuala, cu tulpina taratoare, cu crestere rapida. Foarte pretentioasa la caldura, este o planta a carei seminte germineaza incepand de la 12-15°C, se dezvolta optim la 30°C, iar temperaturile pot atinge 40°C fara probleme.

Ceapa

Denumire populara: Ceapa

Denumire stiintifica: Allium cepa

Descriere: este o specie legumicola, ierboasa, cultivata pentru marea valoare alimentara pe care o are si pentru modul variat in care poate fi consumata. In conditiile din tara noastra se comporta ca planta bienala: in primul an se formeaza bulbul, iar in al doilea an se obtin semintele. Este rezistenta la frig, rasadurile facand fata la temperaturi de -5, -7°C. Este foarte usor de cultivat.

Fasole

Denumire populara: Fasole

Denumire stiintifica: Phaseolus vulgaris

Descriere: este o specie legumicola, ierbacee, anuala, cu fructul sub forma de pastai de 7-20 cm lungime si 1-3 cm latime, drepte sau curbate, cilindrice sau turtite, verzi sau galbene.

Inaltime: in cultura se intalnesc doua convarietati: nanus, cu tulpina scurta si crestere sub forma de tufa(0,25 m) si vulgaris, cu tulpina inalta si dreapta(pana la 5-6 m).

Leustean

Denumire populara: Leustean

Denumire stiintifica: Levisticum officinale

Descriere: este o planta perena, face parte din categoria legumelor cu frunza comestibila. Este intens cultivata pentru savoarea deosebita pe care o da mancarurilor si pentru usurinta cu care se poate creste.

Inaltime: 80-100 cm

Perioada de plantare:  - rasadurile de leustean se pot planta primavara, atunci cand au deja trei perechi de frunze.

Marar

Denumire populara: Marar

Denumire stiintifica: Anethum graveolens

Descriere: planta anuala, cu viata scurta, cultivata pentru aroma puternica specifica a frunzelor, atat in stare proaspata cat si uscata.

Inaltime: 70-80 cm.

Mazare

Denumire populara: Mazare

Denumire stiintifica: Pisum sativum

Descriere: este o specie legumicola, anuala, cu o perioada scurta de vegetatie, cu fructul sub forma de pastaie ce contine boabe bogate in proteine si aminoacizi esentiali.

Inaltime: soiuri in general pitice(0,20 cm), dar sunt si soiuri care pot ajunge pana la 1,5 m.

Patrunjel

Denumire populara: Patrunjel

Denumire stiintifica: Petroselinum crispum

Descriere: specia legumicola, ierbacee, bienala, cultivata pentru frunzele folosite la aromatizarea diferitelor mancaruri, fie in stare proaspata, fie conservate. Planta are radacina pivotanta mult ramificata, fara importanta alimentara si creste sub forma de rozeta bogata, din mijlocul careia apare, in al doilea an de cultura, tulpina florala.

Rosia

Denumire populara: Rosie, tomate

Denumire stiintifica: Lycopersicon esculentum

Descriere: planta legumicola, anuala, cu radacina viguroasa(la cele semanate direct in pamant, ceea ce asigura rezistenta la seceta) si ritm rapid de crestere(cca 25 cm pe saptamana in primele 5 saptamani).

Usturoi

Denumire populara: Usturoi

Denumire stiintifica: Allium sativum

Descriere: este o specie legumicola, ierbacee, anuala in conditiile tarii noastre, consumata atat in  cursul cresterii vegetative(frunze, tulpina falsa, bulb) sub denumirea de u. stufat , cat si bulbul ajuns la maturitate. Sunt zone ale tarii unde se comporta ca bienala(acolo unde temperaturile nu scad in mod constant mai jos de -25°C).

Inaltime: 30-40 cm

Newsletter