Mirt

Denumire populara: Mirt

Denumire stiintifica: Myrtus communis

Descriere: planta arbustoida ornamentala cu coronament des, frunze parfumate vesnic verzi, flori albe solitare sau cate doua. Fructul este o baca semiglobuloasa. Este utilizat mai ales la decorarea parcurilor si in gradini pe coastele mediteraneene, iar in zonele nordice, in sere si apartament.

Inaltime: aproximativ 3 m la maturitate;

Perioada de inflorire: vara, in special luna iunie;

Expunere: plin soare;

Sol si umiditate: se adapteaza fara nici o problema pe orice fel de teren, cu conditia ca acesta sa fie bine drenat. Are nevoie de udari periodice primavara si vara, rarindu-se apoi treptat toamna si iarna.

Inmultire: - prin seminte, primavara, intr-un loc ferit, sub un capac de sticla. Mutarea plantelor se poate face cand acestea au macar 2 - 3 frunze.
            - prin butasi, semilemnosi in lungime de 10 cm, prelevati in lunile iunie sau iulie, insa acest procedeu este lent si ceva mai greu. Acestia se planteaza in ladite, intr-un ameste de turba, telina si pamant de frunza. Laditele se tin la caldura si umbra.Dupa inradacinare se planteaza in ghivece, intr-un amestec de nisip cu pamant de frunza, la o temperatura de aprox 18°C.

Boli si paraziti: Daunatorii cei mai periculosi sunt paduchii. Aparitia lor se poate evita prin aplicarea unor reguli culturale corecte: lumina, aer, ingrasaminte.

Sfaturi:
- fruzele de mirt sunt un condiment des intalnit. Ele rezista cateva zile la temperatura camerei si chiar pana la 10 zile in frigider. Desi cand sunt uscate se pierde din miros, gustul devine mai intens. Mirosul frunzelor este unul puternic, asemanator cu cel al eucaliptului, in timp ce gustul este unul amarui. Boabele de mirt se utilizeaza atat proaspete cat si in stare uscata, macinate;

- ajuta la stimularea sistemului circulator si imunitar, atenuează afecţiunile respiratorii, bronşita, tusea iritantă şi astmul, tratează sinuzita, reduce inflamaţia venelor varicoase, tratează infecţiile urinare. De asemenea aceasta planta are efecte antiseptice si ajuta chiar si la tratarea diabetului zaharat;

- infuzia din frunze de mirt ajuta la combaterea afectiunilor stomacale;
- se pot si altoi pentru a obtine plante cu diferite caracteristici;
- in cazul plantelor cultivate in vase, este recomandat la sfarsitul lunii aprilie sa inlocuiti stratul de pamant superficial (3 cm) cu compost.

- varietati de  M. communis: flore pleno - flori duble; microphylla - frunze mici; tarentina - mai compact si fructe alburii; variegata - flori baltate cu alb si crem;
- M. bullata are frunze purpurii cand sunt tinere, insa la maturitate ajung de un verde inchis si lucioase, iar fructele sunt negre.

Galerie foto

Comentarii

Newsletter