Primula

Denumire populara: Primula, Ciubotica cucului

Denumire stiintifica: Primula

Descriere: planta perena, cu crestere in forma de rozeta si flori stralucitoare care apar din abundenta incepand de primavara timpuriu. Florile sunt divers colorate, intr-o singura culoare sau mai multe, simple sau duble, dispuse solitar sau in inflorescente umbeliforme.

Inaltime: variaza de la 10 la 30 cm

Perioada de inflorire: este un vestitor al primaverii. Daca iarna nu este prea geroasa si “lasa” primavara sa isi intre in drepturi inca din martie, primula te va incanta cu florile ei de la sfarsitul iernii pana in mai-iunie, cand soarele prea puternic o va forta sa-si ascunda florile delicate de razele lui.

Expunere: este o planta care iubeste lumina si prefera locurile semiumbrite. O expunere in plin soare, pe parcursul intregii zile, o va ajuta sa infloreasca mai devreme primavara dar, odata cu cresterea temperaturilor, o va forta sa intre mai repede in repaus.

Sol si umiditate: este o planta rustica, se adapteaza cu usurinta pe orice tip de sol, prefera solurile bine drenate, bogate in substante minerale. Se dezvolta bine in zone bine aerisite, iar in timpul infloririi necesita udari regulate.

Inmultire: - prin seminte, care este o metoda recomandata doar pentru pasionati. Semanatul se face la racoare, incepand cu luna februarie, in propagator sau minisere. Semintele se aseaza pe un pat de pamant, se acopera cu un strat foarte subtire de compost si se mentin la umbra, la temperaturi maxime de 15°C, racoarea si umiditatea fiind conditiile necesare unei inmultiri cu succes. Dupa 15-20 de zile semintele incoltite vor avea nevoie de lumina, dar nu in bataia directa a razelor soarelui si de o temperatura care sa nu depaseasca 18°C, chiar si dupa ce rasadurile devin destul de viguroase. Speciile pretabile pentru cultura in aer liber se planteaza toamna la locul definitiv;
                  - prin divizarea tufelor, la speciile cultivate in aer liber, care se realizeaza o data la 4-5 ani, toamna sau primavera, dupa perioda de inflorire.

Boli si paraziti: ca plante de exterior sunt foarte rezistente avand rareori probleme. La plantele de interior udarile exagerate si atmosfera lipsita de aerisire provoaca aparitia petelor gri pe flori si frunze(mucegaiul cenusiu). Se elimina partile afectate si restul se trateaza cu un anticriptogamic, furnizand in acelasi timp plantei conditiile necesare dezvoltarii. Atmosfera prea uscata poate declansa aparitia paianjenului rosu care poate fi combatut cu insecticidele adecvate. Daca planta este lipicioasa iar frunzele sunt deformate inseamna ca este atacata de paduchii verzi ce pot fi combatuti cu insecticide pe baza de piretru.

Sfaturi: - desi multe specii de primule sunt comercializate ca plante de interior, cu putine exceptii, se vor simti foarte bine in gradina unde vor inflori an dupa an. Pastrate la ghiveci, cel mai probabil nu vor reusi sa treaca peste sezonul cald;
- speciile care se preteaza pentru cultura la ghivece sunt P. obconica, P. chinensis si P. malacoides; - speciile care se preteaza pentru cultura in aer liber sunt P. grandiflora(sin. P. acaulis), P. auricular, P. hortensis şi P. spectabilis. In flora spontana se intalneste P. officinalis cunoscuta ca Ciubotica cucului;
- soiurile de culoare galbena infloresc si toamna, cand trecerile spre iarna au loc treptat, iar pamantul este suficient de umed.

Galerie foto

Comentarii

Newsletter