Gradinareala de urgenta

Ai sesizat cumva ca soarele straluceste cam tare afara?
Atunci...cam da! Cam este cazul sa cauti de urgenta zambilele, narcisele, brandusele si alte plante cu bulbi de care te-ai bucurat primavara trecuta si pe care ai tot amanat sa le plantezi. Este timpul sa le supui unui regim fortat de revenire la viata.

Pentru inceput toarna pe un platou intins(da, au nevoie de putina consideratie!) putina apa si aseaza bulbii in pozitie verticala, doar atat cat fie cuprinsa zona de unde vor incepe sa dea radacini(foto2). Mentine bulbii astfel pentru o zi, la temperatura camerei. Acest spa neasteptat le va da semnalul ca pot porni in vegetatie.

Sfat: bulbii care au format bulbili, precum cei de narcise, pot fi plantati ca atare, pentru manunchiuri mai bogate de flori(foto3), sau pot fi separati, prin rupere usoara. Nu-ti fie teama, oricat de mici, micii bulbi se vor descurca.

Pregateste ghivece cu pamant obisnuit, uda din abundenta dar fara ca apa sa balteasca si infige bulbii in pamant, doar pana la 1/5 din inaltimea lor(foto4). Preseaza usor pamantul imprejur asfel incat sa se elimine aerul si sa se creeze conditiile propice aparitiei radacinilor. Mentine ghivecele la o temperatura de 10-15°C, pe terase sau balcoane inchise. In doua zile(garantat!) vor forma deja radacini: mai “timide”, de narcisa pitica abia desprinsa de bulbul mama(foto5), sau mai serioase, de zambila matura, careia i-a trecut astfel supararea ca nu ai asezat-o mai devreme in ghiveci(foto6).

Bucura-te de capsoarele verzulii care vor incepe sa iasa la iveala si gandeste-te deja la aranjamentele in care ii vei combina. Daca ii muti intr-o noua locatie, scoate bulbii cu grija, cu ajutorul unei furculite, astfel incat sa nu deranjezi radacinile, pastrand pamantul in care acestea si-au facut loc.

Ingroapa bulbii in pamant doar pana la jumatate, pentru un plus de stabilitate al plantelor care vor aparea. Motivul pentru care nu ii ingropi complet este ca aceasta este o cultura la interior a plantelor cu bulbi, care nu au nevoie de protectie impotriva frigului ca cei din gradina. In plus, nu vor sta cu totul in pamantul umed, fiind astfel protejati impotriva putregaiului.

Cand faci aranjamentele de primavara strecoara cativa bulbi deja infloriti din comert printre ai tai si nimeni nu-si va da seama ca ti-ai facut treaba pe ultima suta de metri!

Altceva? Repede, repede la treaba! Mult succes!
 

Galerie foto

Comentarii

Newsletter